Antonio Onofri, Cecilia La Rosa: Żałoba.Psychoterapia poznawczo-ewolucjonistyczna i EMDR - książka

UWAGA!!!

Aktualna cena książki to 60 zł. do ceny należy doliczyć koszty wysyłki 15 zł.

Mamy nadzieję, że książka okaże się wielką pomocą przede wszystkim dla terapeutów (niezależnie od podejścia w jakim prowadzą psychoterapię) zajmujących się lub chcących zająć się psychoterapią pacjentów w żałobie.

Kiedy bowiem punktem wyjścia będzie perspektywa, którą proponuje Liotti, czyli poznawczo-ewolucjonistyczna, to poznajemy przez relację, poznajemy w relacji z drugim człowiekiem. Kiedy ktoś w relacji z kim poznajemy siebie odchodzi na zawsze, relacja z nim nie zostaje przerwana, podlega jedynie reorganizacji. "Reorganizacja" w zmieniającym się świecie i wpisana w rozwój człowieka... nic innego niż żałoba po stracie nie uświadamia nam jak ważne są nasze relacje z innymi ludźmi "od kolebki, aż po grób"

Książka składa się z następujących części: Teoria i klinika żałoby fizjologicznej, Teoria i klinika żałoby skomplikowanej i patologicznej, Żałoba skomplikowana i patologiczna - terapia.

Podejście poznawczo-ewolucjonistyczne jest podejściem wyjątkowym i jest też podejściem wyjątkowo kreatywnym. Terapeuta i pacjent wspólnie pracują nad wspólnie ustalonymi celami terapii pacjenta. Zaś to, co jest w tym podejściu wyjątkowe to parytetowośc relacji, pomimo różnicy ról i kompetencji. Cennym np. źródłem informacji są emocje terapeuty w relacji z pacjentem.