trauma przywiązaniowa w świetle ewolucjonistycznej teorii motywacji Liottiego - webinar

Ewolucjonistyczna teoria motywacji integrując i przekraczając teorię przywiązania Bowlbiego stanowi bardzo dobrą bazę teoretyczną do wyjaśnienia czym jest trauma psychiczna, jakie są rodzaje sytuacji potencjalnie traumatycznych i kiedy zmienia się ona w sytuację traumatyczną. Kiedy mówimy o agresji zrytualizowanej, charakterystycznej dla interakcji interpersonalnych kierowanych przez agonistyczny system rangi, a kiedy o agresji destrukcyjnej, tej wynikającej z aktywacji systemu obrony oraz tej wynikającej z aktywacji systemu polowania. Co to jest mechanizm określany w skrócie jako VIM (Violence Inhibition Mechanism) i dlaczego u niektórych przestaje on działać.

O ile teoria przywiązania tłumaczy reakcję na traumę osób o różnych wzorcach przywiązania oraz proszenie o ukojenie po traumatycznym wydarzeniu, teoria Liottiego wyjaśnia dlaczego objawy po-traumatyczne ujawniają się czasami wiele lat po traumatycznym wydarzeniu, czyli jaką rolę w reakcji na traumę mają strategie kontrolujące występujące po wczesnodziecięcym przywiązaniu zdezorganizowanym.

O strategiach kontrolujących i ich roli w odpowiedzi na traumę dowiedzą się uczestnicy naszego webinarium, które po raz kolejny zorganizujemy 11 grudnia 2019 r. w godz. od 20.00 do 22,00.

Na seminarium obowiązuje wcześniejsza rejestracja, link do formularza rejestracyjnego tutaj .

Prowadzenie: Hanna Michalska, psycholog, tłumaczka - przekłada na język polski książki Liottiego i innych autorów piszących po włosku o traumie i jej terapii.

Koszt seminarium to 75 zł. (uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe i zaświadczenie o uczestnictwie).

Maksymalna ilość uczestników - 25 osób