Co neurocepcja wnosi do zrozumienia przywiązania - webinarium

W dniu 7 lutego (drugi termin to 21 lutego), w godzinach od 10.00 do 13.00 zapraszamy na kolejne webinarium, które tym razem poświęcimy analizie tego, co teoria poliwagalna wnosi do zrozumienia przywiązania i traumy rozwojowej.

Seminarium online skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tą problematyką.

Traumatyczny rozwój - komentarze - webinar

UWAGA!!! Na seminarium w tym terminie zwolniło się kilkamiejsc, zainteresowane osoby prosimy o kontakt przez formularza w zakładce "Kontakt".

Nowy termin seminarium ogłosimy w 2018 roku.

Dla osób, które nie mogły uczestniczyć w tym seminarium, zorganizujemy powtórzenie w dniu 12 grudnia w godzinach od 10.00 do 13.00  .

Tym razem seminarium zaczniemy od neurobiologii przywiązania (od bezpiecznego do zdezorganizowanego), czyli jak doświadczenia z relacji z pierwotnym opiekunem w pierwszych miesiącach życia wpływają na rozwój mózgu (a więc regulację lub jej brak arousal na poziomie ciała, emocji i na poziomie poznawczym).

Ponieważ doświadczenia te magazynowane są w pamięci proceduralnej (czyli nieświadomej) spróbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie, jak to się ma do psychoterapii i jakie podejścia psychoterapeutyczne są w takich przypadkach skuteczne.

psychoterapia traumy - webinarium

Uwaga!!!seminarium z dnia 10 lutego zostało przeniesione na 23 lutego.

Na każdym seminarium, na którym poruszaliśmy mechanizmy i procesy prowadzące do powstania zaburzeń posttraumatycznych u dzieci i młodzieży wspominaliśmy o tym, jakie to ma znaczenie dla psychoterapii. Mówiliśmy również o tym, dlaczego psychoterapiia oparta jedynie na teorii przywiązania w przypadkach traumy rozwojowej, czy też chronicznej, może mieć przeciwne skutki do zamierzonych. Kolejne trzy seminaria poświęcimy przybliżeniu tych form psychoterapii (z których każda integruje wiedzę z teorii przywiązania).