G.Liotti, F.Monticelli:"Teoria i klinika przymierza terapeutycznego" - zapowiedź ksiażki

Miło nam poinformować, że książka ukaże się w październiku tego roku.

Książka będzie lekturą obowiązkową na szkolenie z AIMIT.

W serii wydawniczej - nazwijmy ją roboczo - "Giovanni Liotti - dziela wybrane" (bo wszystkich książek, których Giovanni Liotti jest autorem lub współautorem z pewnością nie jesteśmy w stanie przetłumaczyć) do wydania szykujemy kolejne dwie książki.

Pierwsza, wydana we Włoszech w 2014 roku to: "Teoria i klinika przymierza terapeutycznego". Druga to już samego Giovanni Liottiego: "Interpersonalny wymiar świadomości". W późniejszym terminie wdamy też trzecią: "Wytwory świadomości". Książka ta wydana została w 2001 roku, uznaliśmy jednak, że jej treść jest po dziś dzień tak aktualna, jak i cenna, przekład jej na język polski ukaże się w następnym już roku.

Koncepcja interpodmiotowości we wszystkich pracach Liottiego zajmuje ważne miejsce. Rozumie ją inaczej niż badacze z nurtu infante research rozumieją tę - również w ich podejściu - bazową koncepcję.

Psychoterapia - podobnie jak każda inna forma wymiany międzyludzkiej - opiera się na spotkaniu dwóch podmiotów (i rozpoznaniu się jako takich), a takie "parytetowe" spotkanie może być oparte jedynie na parytetowym systemie motywacyjnym kooperacji. Ponieważ zaś autor ewolucjonistycznej teorii motywacyjnych (ETM), wymienia co najmniej pięć interpersonalnych systemów motywacyjnych regulujących zachowania u podmiotów będących ze sobą w znaczącej interakcji (przywiązania i komplementarny do niego system motywacyjny opieki,wspólzawodnictwa o pozycję społeczną, seksualności - zakładający tworzenie się pary małżeńskiej - oraz ewolucjonistycznie "najmłodszy": parytetowej współpracy). To właśnie system motywacyjny parytetowej współpracy - a nie system motywacyjny przywiązania - jest więc podstawą, na której byduje się przymierze terapeutyczne. Jak uczulają sami autorzy książki o systemach motywacyjnych w rozmowie klinicznej i o przymierzu terapeutycznym, za każdym razem, gdy terapeuta potrafiący monitorować aktywność systemów motywacyjnych (tak u pacjenta, jak i u siebie samego) w danym momencie interakcji zauważa, że w trakcie dialogu w nieharmonijny sposób zaczyna aktywować się inny system motywacyjny niż kooperacji (załamanie się porozumienia terapeutycznego), terapeuta powinien przede wszystkim skupić się na przywróceniu przymierza terapeutycznego opartego na systemie motywacyjnym parytetowej współpracy. Badania wykazują, że terapie zakończone sukcesem, to te terapie, gdzie po nieuchronnym załamaniu się przymierza terapeutycznego, oddziaływania terapeuty doprowadzały do jego przywrócenia.

W zakładce "Do pobrania" umieściliśmy spis treści książki