Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej - G. Liotti, F. Monticelli

Po książce o traumatycznym rozwoju, proponujemy czytelnikom kolejny polski przekład książki autorstwa/współautorstwa Giovanni Liottiego. Tym razem o systemach motywacyjnych, o istnieniu których każdy psychoterapeuta dobrze, by wiedział.

Jeśli dodatkowo będzie potrafił określić, jaki system motywacyjny jest w danym momencie aktywny tak u pacjenta, jak i u niego samego, to z pewnością przełoży się to na jakość relacji terapeutycznej, a przez to na skuteczność terapii. (O znaczeniu przymierza terapeutycznego, relacji terapeutycznej - bo według autorów nie są równoważne i znaczą coś innego - i wielu innych problemach odnoszących się do jego nawiązywania, załamania i naprawy w relacji pomocy, czytelnicy będą mogli przeczytać w kolejnej książce, której współautorem jest Giovanni Liotti: "Przymierze terapeutyczne"). Książki pisane są przez psychoterapeutów pracujących w podejściu poznawczo-ewolucjonistycznym, które (dzięki m.in. Giovanni Liottiemu) rozwinęło się wychodząc z psychoterapii poznawczo-behawioralnej, z myślą o dorosłych pacjentach po traumatycznym rozwoju (czyli z PTSDc), dla których oddziaływania psychoterapii okazują się często mało skuteczne.