Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej - G. Liotti, F. Monticelli

Uwaga: Książka jest chwilowo niedostępna.

Pozycja będzie ponownie dostępna po 20 sierpnia.

Po książce o traumatycznym rozwoju, proponujemy czytelnikom kolejny polski przekład książki autorstwa/współautorstwa Giovanni Liottiego. Tym razem o systemach motywacyjnych, o istnieniu których każdy psychoterapeuta dobrze, by wiedział.

Nazwałam sobie "prywatnie" trzy książki Liottiego "Trylogią terapeutyczną". Te książki to: "Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej", "Teoria i klinika przymierza terapeutycznego" i "Ewolucja emocji i systemów motywacyjnych"

Liotti uwielbiał metafory, na jego cześć ukułam taką: "Jeśli psychoterapeuta rzeczywiście zrozumie to, co pisze Liotti, to jego sposób prowadzenia psychoterapii dozna eisteinowskiego przeskoku na wyższą orbitę jakości psychoterapii"

Na swojej stronie internetowej włoski wydawca Raffaello Cortina Editore pisze tak: "Oryginalność tej książki polega na tym, że interakcja między terapeutą a pacjentem zostaje przeanalizowana w perspektywie ewolucjonistycznej teorii motywacji do wymiany interpersonalnej, która zakłada istnienie co najmniej pięciu systemów motywacyjnych: przywiązania lub żadania opieki, opieki lub udzielania opieki, tworzenia się pary seksualnej, współzawodnictwa o pozycję społeczną, parytetowej wspólpracy. W drugiej części przedstawiony zostaje podręcznik AIMIT (Analizy wskaźników motywacji interpersonalnych w zapisach [sesji]), przewodnik do oceny przeplatatania się systemów motywacyjnych w trakcie rozmowy klinicznej. Sprawia to, że książka jest bardzo użytecznym narzędziem do szkolenia się przyszłych psychoterapeutów"

Jeśli psychoterapeuta dodatkowo będzie potrafił określić, jaki system motywacyjny jest w danym momencie aktywny tak u pacjenta, jak i u niego samego, to z pewnością przełoży się to na jakość relacji terapeutycznej, a przez to na skuteczność terapii. (O znaczeniu przymierza terapeutycznego, relacji terapeutycznej - bo według autorów nie są to pojęcia równoważne i znaczą coś innego - i wielu innych problemach odnoszących się do jego nawiązywania, załamania i naprawy w relacji pomocy, czytelnicy będą mogli przeczytać w kolejnej książce, której współautorem jest Giovanni Liotti: "Przymierze terapeutyczne"). Książki pisane są przez psychoterapeutów pracujących w podejściu poznawczo-ewolucjonistycznym, które (dzięki m.in. Giovanni Liottiemu) rozwinęło się wychodząc z psychoterapii poznawczo-behawioralnej integrując wiedzę z teorii przywiązania, z myślą o dorosłych pacjentach po traumatycznym rozwoju (czyli z PTSDc), dla których oddziaływania psychoterapii okazują się często mało skuteczne.

Książka składa się z dwóch elementów: książkowego wydania teorii i badań nad metodą AIMIT (analizą wskaźników aktywności systemów motywacyjnych w transkryptach) oraz podręcznika AIMIT".

Cena kompletu to 60 zł., koszt wysyłki wynosi 7,20 PLN. Książkę można zakupić przez formularz kontaktowy na stronie Fundacji (zakładka "Kontakt" lub bezpośrednio na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. . Książki są do nabycia jedynie przez Fundację.