Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej - G. Liotti, F. Monticelli

Po książce o traumatycznym rozwoju, proponujemy czytelnikom kolejny polski przekład książki autorstwa/współautorstwa Giovanni Liottiego. Tym razem o systemach motywacyjnych, o istnieniu których każdy psychoterapeuta dobrze, by wiedział.

Na swojej stronie internetowej włoski wydawca Raffaello Cortina Editore pisze tak:

"Oryginalność tej książki polega na tym, że interakcja między terapeutą a pacjentem zostaje przeanalizowana w perspektywie ewolucjonistycznej teorii motywacji do wymiany interpersonalnej, która zakłada istnienie co najmniej pięciu systemów motywacyjnych: przywiązania lub żadania opieki, opieki lub udzielania opieki, tworzenia się pary seksualnej, współzawodnictwa o pozycję społeczną, parytetowej wspólpracy. W drugiej części przedstawiony zostaje podręcznik AIMIT (Analizy wskaźników motywacji interpersonalnych w zapisach [sesji]), przewodnik do oceny przeplatatania się systemów motywacyjnych w trakcie rozmowy klinicznej. Sprawia to, że książka jest bardzo użytecznym narzędziem do szkolenia się przyszłych psychoterapeutów"

G.Liotti, B.Farina - Traumatyczny rozwój

Wiele trudu i czasu poświęciliśmy przygotowaniu tej publikacji. Mamy nadzieję, że czytelnicy przyjmą ją z życzliwością.

Recenzja książki tutaj

Miło nam poinformować, iż od poniedziałku 5.02.2018r. obowiązywać będzie nowa cena na książkę - 47 zł.

Wpłata na konto Fundacji: ING Bank Śląski 09 1050 1520 1000 0023 6607 5881.

Zamówienia można składać przez formularz kontaktowy dostępny tutaj lub bezpośrednio na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (prosimy o wpisanie adresu do wysyłki, jeśli jest inny niż w przelewie oraz danych do rachunku).

Jeśli chcą Państwo być informowani o naszych następnych pozycjach wydawniczych, prosimy o zaznaczenie tego w wiadomości.

Cannot find the download. ID=39

Krótki wstęp do Control-Mastery Theory - cz. I

Za zgodą dr Francesco Gazzillo z Control - Mastery Theory Italian Group (www.cmt-ig.org) udostępniamy tłumaczenie artykułu znajdującego się na stronie CMT-IG: "Krótki wstęp do Control - Mastery Theory".

W artykule znajdą zainteresowani krótkie omówienie głównych koncepcji Control Mastery Theory: centralne znaczenie adaptacji i poczucia bezpieczeństwa, przekonania i przekonania patogenne, test, interpersonalne poczucie winy, nieświadomy plan pacjenta, skuteczna interpretacja i komunikacja, wybranie właściwej postawy, coaching, praca ze snem i fantazjami. Aktualnie umieszczone są na stronie pierwsze fragmenty tłumaczenia artykułu, sukcesywnie zaś kolejne fragmenty.

Krótki wstęp do Control-Mastery Theory - cz. II

Jak to zobaczyliśmy, patogenne przekonania sprawiają, że osiągnięcie zdrowych i budzących przyjemność celów przeżywane jest jako zagrażające. Z tego właśnie powodu poczucie bezpieczeństwa i zdolność panowania [nad trudnościami] jednostki zmniejszają się. W konsekwencji za każdym razem, gdy jest to możliwe jednostka poddaje próbie swoje patogenne przekonania mając nadzieję na zaprzeczenie im. To poddawanie próbie nazywane jest testem. Test to działania poddawania próbie, które z reguły planowane są nieświadomie a celem ich jest sprawdzenie, czy wyobrażane sobie zagrożenie związane z jednym lub większą liczbą patogennych przekonań jest nadal aktualne.

Krótki wstęp do Control-Mastery Theory - cz. III

Control Mastery Theory podkreśla aktywną rolę, jaką w procesie psychoterapeutycznym odgrywa pacjent: każdy z nas przychodzi na terapię zmotywowany do tego, by przezwyciężyć swoje problemy i nieświadomie do tego się przygotowuje. W trakcie pierwszych sesji stara się dostarczyć terapeucie wszystkich informacji, które mogą być mu pomocne dla zrozumienia celów, które dzięki terapii chce osiągnąć, patogennych przekonań, które go ograniczają, [rodzajów] poczucia winy z nimi związanych i traum z jakich wynikają. Ponadto stara się pomóc zrozumieć terapeucie to, czego potrzebuje by czuć się dobrze: postawę jaką powinien wobec niego przyjąć, sposoby na jakie może pomóc mu zaprzeczyć swoim patogennym przekonaniom, tzn. jakie testy mu będzie robić i  jaki sposób chce, by terapeuta mu odpowiedział, oraz to (insight), co użyteczne  było by osiągnął po to, by panował nad swoimi problemami i by osiągnął swoje cele.