Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej - G. Liotti, F. Monticelli

Po książce o traumatycznym rozwoju, proponujemy czytelnikom kolejny polski przekład książki autorstwa/współautorstwa Giovanni Liottiego. Tym razem o systemach motywacyjnych, o istnieniu których każdy psychoterapeuta dobrze, by wiedział.

Książka ukaże się 15 stycznia 2018 r.

Cena książki wynosić będzie 70 zł. W ramach przedsprzedaży Fundacja ogłasza cenę do 10 stycznia 2018 r.w wysokości 60 zł. w którą wliczony będzie koszt wysyłki. Chęć zakupienia książki na tych warunkach prosimy przesyłać przez formularz kontaktowy na stronie Fundacji (zakładka "Kontakt" lub bezpośrednio na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.), prosimy o nie dokonywanie przelewów na konto Fundacji podane na stronie, ponieważ zdecydowaliśmy o rodzieleniu opłat za działalność szkoleniową i wydawniczą.

Antonio Onofri, Cecilia La Rosa: Żałoba.Podejście poznawczo-ewolucjonistyczne - książka

W ramach Bożonarodzeniowej promocji ogłaszamy promocję,

w związku z tym cena książki to 57 zł ( przy zakupie co najmniej dwóch egzemplarzy koszty wysyłki pokrywa Fundacja).

Promocja trwa do 21 grudnia 2017 r.

Podobnie jak w przypadku książki o traumatycznym rozwoju (której książka o żałobie jest uzupełnieniem) pisana jest ona w tym samym podejściu: poznawczo-ewolucjonistycznym.

G.Liotti, B.Farina - Traumatyczny rozwój

W ramach Bożonarodzeniowej promocji ogłaszamy promocję,

w związku z tym cena książki to 45 zł ( przy zakupie co najmniej dwóch egzemplarzy koszty wysyłki pokrywa Fundacja).

Promocja trwa do 21 grudnia 2017 r. lub do wyczerpania nakładu

Wiele trudu i czasu poświęciliśmy przygotowaniu tej publikacji. Mamy nadzieję, że czytelnicy przyjmą ją z życzliwością.

Krótki wstęp do Control-Mastery Theory - cz. I

Za zgodą dr Francesco Gazzillo z Control - Mastery Theory Italian Group (www.cmt-ig.org) udostępniamy tłumaczenie artykułu znajdującego się na stronie CMT-IG: "Krótki wstęp do Control - Mastery Theory".

W artykule znajdą zainteresowani krótkie omówienie głównych koncepcji Control Mastery Theory: centralne znaczenie adaptacji i poczucia bezpieczeństwa, przekonania i przekonania patogenne, test, interpersonalne poczucie winy, nieświadomy plan pacjenta, skuteczna interpretacja i komunikacja, wybranie właściwej postawy, coaching, praca ze snem i fantazjami. Aktualnie umieszczone są na stronie pierwsze fragmenty tłumaczenia artykułu, sukcesywnie zaś kolejne fragmenty.

Krótki wstęp do Control-Mastery Theory - cz. II

Jak to zobaczyliśmy, patogenne przekonania sprawiają, że osiągnięcie zdrowych i budzących przyjemność celów przeżywane jest jako zagrażające. Z tego właśnie powodu poczucie bezpieczeństwa i zdolność panowania [nad trudnościami] jednostki zmniejszają się. W konsekwencji za każdym razem, gdy jest to możliwe jednostka poddaje próbie swoje patogenne przekonania mając nadzieję na zaprzeczenie im. To poddawanie próbie nazywane jest testem. Test to działania poddawania próbie, które z reguły planowane są nieświadomie a celem ich jest sprawdzenie, czy wyobrażane sobie zagrożenie związane z jednym lub większą liczbą patogennych przekonań jest nadal aktualne.

Krótki wstęp do Control-Mastery Theory - cz. III

Control Mastery Theory podkreśla aktywną rolę, jaką w procesie psychoterapeutycznym odgrywa pacjent: każdy z nas przychodzi na terapię zmotywowany do tego, by przezwyciężyć swoje problemy i nieświadomie do tego się przygotowuje. W trakcie pierwszych sesji stara się dostarczyć terapeucie wszystkich informacji, które mogą być mu pomocne dla zrozumienia celów, które dzięki terapii chce osiągnąć, patogennych przekonań, które go ograniczają, [rodzajów] poczucia winy z nimi związanych i traum z jakich wynikają. Ponadto stara się pomóc zrozumieć terapeucie to, czego potrzebuje by czuć się dobrze: postawę jaką powinien wobec niego przyjąć, sposoby na jakie może pomóc mu zaprzeczyć swoim patogennym przekonaniom, tzn. jakie testy mu będzie robić i  jaki sposób chce, by terapeuta mu odpowiedział, oraz to (insight), co użyteczne  było by osiągnął po to, by panował nad swoimi problemami i by osiągnął swoje cele.