Kryzys w cyklu rozwoju rodziny

Zobacz więcej...
  • 0
  • 1
  • 2

Rekonstrukcyjna terapia interpersonalna Lorny Smith Benjamin - seminarium online

Uwaga seminaria powtórzymy 3 i 7 lipca.

Począwszy od analizy dynamiki motywacyjnej dziecka, którego rodzic jest jednocześnie źródłem strachu (aktywacja systemu motywacyjnego obrony) i źródłem ukojenia (aktywacja systemu motywacyjnego przywiązania), która stanowi istotę przywiązania zdezorganizowanego w pierwszym dzieciństwie, poprzez rozwój strategii kontrolujących w okresie przedszkolnym, postaramy się przedstawić jak poczynając od tego typu interakcji dziecko-rodzic rozwijają się różne ścieżki psychopatologii. Mówiliśmy bowiem o tym, iż przywiązanie zdezorganizowane w pierwszym dzieciństwie stanowi jądro psychopatologii, ale w trakcie dalszego rozwoju muszą zaistnieć inne czynniki, by rozwinął się obraz kliniczny opisywany przez kryteria DSM.

Lorna Smith Benjamin, bazując na koncepcji wewnętrznych modeli operacyjnych przywiązania Bowlbiego stworzyła swoje kategorie ich opisu Structural Analysis of Social Behavior (SASB) oraz innowacyjną terapię pacjentów z zaburzeniami osobowości - rekonstrukcyjną terapię interpersonalną (IRT).

O tym jak wzorce przywiązania, ich wewnętrzne modele operacyjne mogą ujawniać się w trakcie psychoterapii obszernie traktuje książka G.Liottiego i F.Monticelliego: "Teoria i klinika przymierza terapeutycznego", do jej lektury zainteresowane osoby odsyłamy (więcej o książce tutaj ).

Seminarium online odbędzie się 23 i 30 kwietnia w godzinach od 20.00 do 22.00

Cena seminarium 240 zł. na seminarium obowiązuje rejestracja, link do formularza rejestracyjnego na seminarium 23 kwietnia.

Do 29 maja dostępna jest rejestracja III części seminarium. Koszt dostępu do rejestracji to 60 zł. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.