Zastosowanie ewolucjonistycznej teorii motywacji Liottiego w psychoterapii inspirowanej teorią przywiązania - seminarium

Szanowni Państwo,

Zapraszamy na seminarium poświęcone psychoterapii osób z pozabezpiecznymi stylami przywiązania.

Seminarium poprowadzi dr Fabio Moticelli psychiatra, psychoterapeuta, wykładowca i superwizor w SITCC, APC (Stowarzyszeniu Psychologii Poznawczej) i ARPAS (Stowarzyszeniu Badań nad  Psychopatologia Przywiązania i Rozwojową).

Dr F. Monticelli jest przedstawicielem podejścia poznawczo-ewolucyjnistycznego, współautorem książek  (wraz z Giovannim Liottim) "Systemy motywacyjne w rozmowie klinicznej. Podręcznik AIMIT" (2008), "Teoria i klinika przymierza terapeutycznego" (2014) oraz "Ewolucja emocji i systemów motywacyjnych. Teoria, badania, klinika" (2017)

oraz wielu artykułów poświęconych psychopatologii i psychoterapii.  W swoim dorobku odwołuje się do neuronauki, psychoanalizy, teorii przywiązania, psychologii ewolucyjnej i psychologii poznawczej.

W trakcie warsztatu będziemy mogli zapoznać się z:

- podstawami podejścia poznawczo-ewolucyjnego, również jako podejścia psychoterapeutycznego zaliczanego do kategorii "psychoterapii inspirowanej teorią przywiązania" (więcej na ten temat tutaj )

- koncepcją systemów motywacyjnych (obrony i przywiązania - opieki, agonistycznego, parytetowej kooperacji, seksualnego), ich ewolucjonistycznych celów, reguł aktywacji i dezaktywacji oraz dynamicznych napięć między nimi w rozwoju normatywnym i nienormatywnym

- rolą dysocjacji (rozumianej jako dezintegracji a nie jako obrona wewnątrzpsychiczna) w przywiązaniu zdezorganizowanym i następujących po nim strategiach kontrolujących oraz jej wpływu na psychopatologię, sposoby ujawniania się w procesie psychoterapii

- metodami pracy z pacjentami z zachowaniami kontrolującymi i zdezorganizowanym przywiązaniem, znaczenie przymierza terapeutycznego opartego w przeważającym stopniu na aktywacji systemu motywacyjnego parytetowej współpracy i jego monitorowanie dzięki metodzie AIMIT.

Seminarium odbywać się będzie poprzez platformę edukacyjną (możemy łączyć się z domów).

Pracę zaplanowaliśmy na 1.06 g. 9.00-13.00 drugi termin to 6 lipca w g.9.00-13.00

Koszt seminarium 140 zł.

Organizatorami są Centrum Psychologii Relacyjnej (Fundacja Przyjaciele Martynki) oraz uczestnicy projektu badawczego "Systemy emocjonalne" realizowanego przez Katedrę Psychologii Klinicznej IP WFCh UKSW.

Zgłoszenia do dnia 28 maja prosimy przesyłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy!

Polecamy lekturę fragmentu z książki; "Ewolucja emocji i systemów motywacyjnych"

Plików:
Zostosowanie ewolucjonistycznej teorii motywacji w psychoterapii
Data 2018-05-05 Wielkość pliku 460.9 KB Download 84 Pobierz