Relacje a psychoanaliza, podejście poznawcze i systemowo-relacyjne - seminarium

W dniu 5 i 19 października oraz 7 listopadaw godzinach od 20.00 do 22.00 zapraszamy na seminaria online poświęcone temu, co teoria przywiązania wniosła do psychoanalizy, podejścia poznawczego i systemowego.

Kolejne terminy, to: 19 stycznia 2018, 8 lutego 2018 i 5 marca 2018 w godzinach 20.00 - 22.00

Seminarium 5 października poświęcimy omówieniu tego, jakie zmiany nastąpiły w podejściu psychoanalitycznym po integracji znaczenia doświadczeń relacyjnych z najwcześniejszego dzieciństwa, czyli wiedzy z teorii przywiązania Bowlby'ego. Omówimy wkład Mery Main, Daniela Sterna w rozumienie interpodmiotowości i jej związku z przywiązaniem, a także komunikację interpodmiotową noworodka w trójkącie pierwotnym: matka-ojciec-dziecko wg. Elizabeth Fivaz -Depeursinge.

19 października jako kontynuacja pierwszego seminarium odbędzie się seminarium on line poświęcone wzajemnym wpływom teoria - przywiązania podejście poznawcze. Na tym seminarium mówić będziemy dużo o wewnętrznych modelach operacyjnych. Zaczniemy od tego co sam Bowlby rozumiał przez "wewnętrzny"-"model"-"operacyjny". Omówimy też ich wpływ na postrzeganie, przetważanie informacji oraz nadawanie znaczenia doświadczeniu.

Koszt pojedyńczego seminarium to 90 zł.

Na seminarium obowiązują zapisy (przez formularz kontaktowy na stronie Fundacji) do dnia 28 września na seminarium 5 października i do 12 października na seminarium 19 października.

Maksymalna ilość uczestników: 10 osób,

O terminach pozostałych seminariów będziemy informować sukcesywnie.