• Hanna Michalska

Interpersonalne systemy motywacyjne a przymierze terapeutyczne - szkolenie

UWAGA

II EDYCJA SZKOLENIA ODBĘDZIE SIĘ JESIENIĄ 2018 R. W POZNANIU

W TERMINACH 28-29 WRZEŚNIA, 16-17 LISTOPADA, 23-24 LISTOPADA

Miło nam ogłosić program nowego szkolenia dotyczącego psychoterapii poznawczo - ewolucjonistycznej i przymierza terapeutycznego. Mamy nadzieję, że szkolenie może ofiarować psychoterapeutom - niezależnie od ich orientacji psychoterapeutycznej- cenne wskazówki do rozumienia procesu terapeutycznego i narzędzia, które będą pomocne w ich pracy psychoterapeutycznej.

Szkolenie jest wprowadzeniem do kolejnego szkolenia o przymierzu terapeutycznym konstruowanym w oparciu o system motywacyjny parytetowej współpracy, który w największym stopniu przyczynia się do wzrostu zdolności metapoznawczych (które Fonagy nazywa zdolnościami mentalizacji), możliwości jego załamania się w trakcie psychoterapii i jego przywracaniu. Pierwsze szkolenie o konstruowaniu przymierza terapeutycznego planowane jest na jesień 2018 r.

Szkolenie o systemach motywacyjnych jest też wprowadzeniem do szkolenia będącego wprowadzeniem do Master Control Theory, czyli psychoterapii opartej o plan pacjenta Weissa (które planujemy również na październik 2018 r. ) oraz szkolenia na temat zaburzeń seksualnych (włącznie z terapią sprawców przemocy seksualnej).

Osoby zainteresowane zapraszamy na szkolenie online, które poprowadzi dr Fabio Monticelli w dniach 23-24 marca br., a które jest wprowadzeniem do jesiennego szkolenia stacjonarnego informacje o szkoleniu tutaj

• Hanna Michalska

Zastosowanie kliniczne teorii polimotywacyjnej (psychoterapia poznawczo-ewolucjonistyczna) - szkolenie

UWAGA NA SZKOLENIE SĄ JESZCZE WOLNE MIEJSCA

OSOBY ZAINTERESOWANE PROSIMY O KONTAKT MAILOWY

System motywacyjny przywiązania jest z pewnością jednym z najbardziej znanych. Czytelnicy książki o traumatycznym rozwoju wiedzą już, iż systemów motywacyjnych z poziomu limbicznego (na którym umieszcza autor interpersonalne systemy motywacyjne) Liotti wymienia co najmniej pięć: przywiązania, opieki, seksualny (związany z tworzeniem się pary), rangi i parytetowej współpracy. Każdemu z tych systemów odpowiada charakterystyczna sekwencja następujących po sobie emocji związana z zagrożeniem osiągnięcia celu lub też z jego osiągnięciem.

• Hanna Michalska

nasza działalność wydawnicza i szkoleniowa

Jak już informowaliśmy wcześniej podjęliśmy decyzję o rozdzieleniu naszej działalności, która coraz bardziej wychodzi poza działania statutowe Fundacji.

Powołaliśmy więc nową strukturę - Centrum Psychologii Relacyjnej, które od następnego tygodnia prowadzic będzie i rozwijać dotychczasową działalność wydawniczą i szkoleniową zainicjowaną przez Fundację Przyjaciele Martynki

Od następnego tygodnia obowiązywąć będą inne, niższe ceny na książki, które już się ukazały oraz te, które się ukażą (renegocjujemy ostatnie kontrakty wydawnicze i finalizujemy nowe). Dzisiaj możemy napisać jedynie, że od poniedziałku nowa cena książki G.Liotti, B.Farina: "Traumatyczny rozwój. Etiologia, klinika i terapia wymiaru dysocjacyjnego" wynosić będzie 47 zł.

W związku z powyższym Centrum przejmuje też wszystkie zobowiązania finansowe Fundacji Przyjaciele Martynki w tym zakresie.

Do czasu zakończenia prac nad nową stroną internetową, informacje o książkach i szkoleniach podawane będą na niniejszej stronie Fundacji.

• Hanna Michalska

model psychopatologii rozwojowej i dysocjacji

W dniu 6 marca w godzinach od 20.00 do 22.00 zapraszamy na seminarium on line poświęcone koncepcji strategii kontrolujących przywiązania, występujących często po wczesnodziecięcym przywiązaniu zdezorganizowanym oraz ich interpersonalnym (albo interpodmiotowym) wymiarze oraz znaczeniu dla rozwoju.

Wiedza w służbie adopcji

Seminarium się nie odbędzie w tym terminie. Zaprosimy zainteresowanych na spotkanie w innym terminie z dr Antonio D'Andrea, autorem książki: "Czas oczekiwania. Jak przeżywają oczekiwanie na adopcję:dziecko, para małżeńska, profesjonaliści?"

Tym razem skupimy się na problematyce "Trauma i żałoba w procesie preadopcji i postadopcji"

W dniach 30 stycznia oraz 8 lutego, w godzinach 20.00 - 22.00 zapraszamy rodziców adopcyjnych na seminarium on line.